Αναζήτηση:

Κριτική

Παρατηρώντας κανείς τα έργα του Λάμπρου Προβίδα μένει κατάπληκτος από το γαλήνιο βάθος της ζωγραφικής του, άλλοτε ονειρικής , άλλοτε ρεαλιστικής, μέσα από το οποίο αναδύονται εικόνες, σκέψεις, αξίες, οραματισμοί, συγκινήσεις, ιδέες του καλλιτέχνη, που « κάτι γράφει « και αποτυπώνει με την πληθωρική χρωματιστή παλέτα του πάνω στο χαρτί. Η ζωγραφική του διακριτική, μα συνάμα παρούσα μέσα στο εικαστικό γίγνεσθαι, με ένα τρόπο καθαρά προσωπικό, με ένα δικό της βηματισμό. Ο Λάμπρος Προβίδας δεν αντιγράφει. Συλλαμβάνει τη φύση, την καθημερινότητα μας με ένα ιδιαίτερο τρόπο, αφουγκράζεται το διπλανό του και μετουσιώνει με τη δύναμη του χρωστήρα τον παλμό της σύγχρονης πραγματικότητας στις ακουαρέλες και τα παστέλ του.

Ο Λάμπρος Προβίδας σε βοηθά να κατανοήσεις το αυτονόητο, αυτό που βλέπεις γύρω σου και το προσπερνάς, γιατί με τις δημιουργίες του «αιχμαλωτίζει» τη στιγμή και στη μεταφέρει. Τα έργα του μιλούν στο θεατή και τον καθοδηγούν να δει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια.

Και αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία του έργου του, η αμφίδρομη επικοινωνιακή σχέση καλλιτέχνη-θεατή μέσω της εικαστικής δημιουργίας.

Στα έργα του συναντάμε το μεγαλείο της συνύπαρξης της στιγμής σε συνάρτηση με το χρόνο, της λεπτομέρειας σε συνάρτηση με το σύνολο, της αρμονικής σύνθεσης σε συνάρτηση με το δυναμισμό των χρωμάτων.

ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης
Εφορος Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου